ροή ειδήσεων

Η ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ 1948

Στις αρχές του 19ου αιώνα η Οθωμανική αυτοκρατορία " ο μεγάλος ασθενής ", διαλύετε σιγά σιγά. Στις 20 Μαΐου 1912 ολοκληρώνεται η κατάληψη των Δωδεκανήσων από Ιταλικά στρατεύματα...
υπό τον αντιστράτηγο Giovanni Ameglio. Λήγει έτσι η κυριαρχία της Τουρκίας στα νησιά που κράτησε 350 χρόνια. Η Ιταλία χρειάζεται τα νησιά που τα θεωρεί απαραίτητα για τους οραματισμούς της για κυριαρχία του στόλου της στη Μεσόγειο. Οι κάτοικοι όμως των νησιών αντιδρούν άμεσα. Στις 4 Ιουνίου 1912 αντιπρόσωποι από όλα τα Δωδεκάνησα οργανώνουν στη Πάτμο πανδωδεκανησιακό συνέδριο και κηρύσσουν τα νησιά αυτόνομη "Πολιτεία του Αιγαίου" σαν πρώτο βήμα στην ένωση με την Ελλάδα. Οι Ιταλοί σκληραίνουν τη στάση τους. Όλοι οι πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας συλαμβάνονται.

Η εποχή είναι ταραγμένη με συνεχείς εξελίξεις και η Ιταλική εξωτερική πολιτική προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποκτήσει διεθνή ερείσματα για να προσαρτήσει τα νησιά. Συμφωνεί με την Τουρκία να της τα ξαναδώσει και η Τουρκία της αναγνωρίζει την κυριαρχία στην Λιβύη. Όμως αμέσως ξεσπάνε οι βαλκανικοί πόλεμοι. Η Ιταλία ότι συμφωνίες και αν κάνει, στην ουσία καθυστερεί στην εφαρμογή για να κατορθώσει να κλείσει το Δωδεκανησιακό ζήτημα υπέρ της. Η Τουρκία αντιμετωπίζει τον συνασπισμό των Βαλκανικών χωρών και νικιέται. Η Ελλάδα διπλασιάζετε σε έκταση αλλά δεν κατορθώνει να προσαρτήσει τα Δωδεκάνησα που τα κρατάει η Ιταλία προσωρινά σαν διεθνής τοποτηρητής. Ξεκινάει ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος. Η Ιταλία υπογράφει μυστική συμφωνία να σταθεί στο πλευρό των δυνάμεων της Αντάντ με αντάλλαγμα την παραχώρηση των νησιών. Όμως με το τέλος του πολέμου μετά τον εθνικό διχασμό το διωγμό του βασιλιά Κωνσταντίνου και τις ένδοξες σελιδες του ελληνικού στρατού στο Μακεδονικό μέτωπο, η Ελλάδα κάθεται κι αυτή στο τραπέζι των νικητών. Στις 28 Ιουνίου 1919, υπογράφεται η συνθήκη των Βερσαλλιών, με την οποία τελειώνει ο Α! Παγκόσμιος πόλεμος.

Οι εξελίξεις είναι ευνοϊκές. Στις 16 Ιουλίου 1919 υπογράφεται στο Παρίσι η συμφωνία Τιττόνι-Βενιζέλου που ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τα δωδεκανησιακά αιτήματα. Η Ιταλία, με βάση την παραπάνω συμφωνία, παραχωρεί στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα, εκτός από τη Ρόδο, που θα παραμείνει για 5 χρόνια ακόμα υπό ιταλική κυριαρχία, μέχρι να αποφασίσουν με δημοψήφισμα οι κάτοικοί της. Η συνθήκη των Σεβρών που υπογράφεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο τον Ιούλιο- Αύγουστο του 1920, δικαιώνει πέρα για πέρα όλες τις ελληνικές θέσεις. Σύμφωνα με την συνθήκη η Τουρκία παραιτείται υπέρ της Ιταλίας κάθε δικαιώματος και τίτλου επί των νήσων του Αιγαίου, (Δωδεκάνησα) ενώ με άλλη συνθήκη, την ίδια ημέρα, η Ιταλία παραιτείται υπέρ της Ελλάδας όλων των δικαιωμάτων και των τίτλων της επί των νησιών. Όμως η μικρασιατική καταστροφή τα ανατρέπει όλα αυτά. Η Ιταλία μπρος στην εξασθενημένη Ελλάδα αθετεί τις υπογραφές της και ακυρώνει τα συμφωνηθέντα. Τα Δωδεκάνησα πρέπει να περιμένουν άλλα 18 χρόνια.

Στην Ιταλία με τους φασίστες του Μουσολίνι στην εξουσία, έχουν αναβιώσει οι μεγαλοιδεάτικες απόψεις περί MARE NOSTRUM, σε αντιστοιχία με την ρωμαική αυτοκρατορία. Λίγο πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο το 1936 έρχεται στα Δωδεκάνησα νέος διοικητής, ο De Vecchi, που αντικαθιστά την σχετικά ήπια διοίκηση του Mario Lago. Ξεκινάει μια προσπάθεια βίαιου εκφασισμού και αφελληνισμού των νησιών. Καταργούνται τα ελληνικά σχολεία, απολύονται οι έλληνες δάσκαλοι. Επιβάλονται τα ιταλικά σαν γλώσσα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Όμως το εθνικό φρόνημα των κατοίκων των νησιών δεν κλονίζεται στο ελάχιστο. Φτάνει να θυμηθούμε το σύνταγμα εθελοντών δωδεκανησίων που σχηματίστηκε αμέσως μετά την επίθεση της Ιταλίας στην Ελλάδα και πολέμησε στις επιχειρήσεις στην Αλβανία, για να καταλάβουμε την αγάπη για τη Ελλάδα και τον πόθο για την ένωση με την πατρίδα. Το 1943 με την συνθηκολόγηση της Ιταλίας, τα νησία τα καταλαμβάνουν οι γερμανοί που τα παρέδωσαν στους άγγλους το 1945 με το τέλος του πολέμου. Η βρετανική στρατιωτική διοίκηση κράτησε δυο χρόνια. Στις 31 Μαρτίου του 1947 τα νησιά παραδόθηκαν στον εκπρόσωπο της Ελλάδας αντιναύρχο Περικλή Ιωαννίδη. Το 1948 έγινε η επίσημη προσάρτηση στις 9 Ιανουαρίου και συστήθηκε η Γενική διοίκηση Δωδεκανήσου, με πρώτο διοικητή τον γιατρό Νικόλαο Μαυρή.








Σχόλια

  1. Ανώνυμος6/3/11 11:00

    μήπως με τους Ιταλούς δεν θα είχε ριμάξει έτσι ο τόπος;...μήπως η περιφεριακή και όλα τα έργα θα είχαν τελειώσει εδώ και μήνες;μήπως το βιοτικό επίπεδο θα ήταν πολύ καλύτερο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6/3/11 11:15

    Μήπως θα πηγαίναμε στα χωρία με τρένο
    Μήπως θα είχαμε σχολεία
    Μήπως …. πρέπει να κάνουμε ένα κόμμα επανένωσης με τη μαμά Ιταλία αφού πρώτα ζητήσουμε γονατιστοί συγγνώμη σαν τον τότε Δήμαρχο κατά τη διάρκεια της μακάβριας τελετής την 7/3/1948
    Μπορεί και να μας λυπηθούν και να μας συγχωρέσουν στο κάτω κάτω της γραφής όλοι κάνουν νεανικές τρέλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος6/3/11 17:58

    συμφωνώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος6/3/11 18:35

    ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΕΤΙΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΗΚΑΣΤΙΚΑΝ
    ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΣΑ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ
    ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΗΝΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος6/3/11 20:18

    ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΠΑΡΕΛΑΒΑΝ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ!!!ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΤΗ ΛΕΞΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ!!! ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΕΞΑΝ 600 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΩΣΟΥΝ ΑΡΓΙΑ!!!ΓΙΑΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΠΑΡΕΞΗΓΟΥΣΑΝ ΟΙ ΦΡΑΓΚΟΛΕΒΑΝΤΗΝΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος6/3/11 22:48

    @ 6/3/11 18:35

    Μάς φταίει το αθηνοκεντρικό κράτος?

    Πολύ ευκολα κάνεις μπαλάκι τις τεράστιες ευθύνες μας που εχουμε βλέπω εδώ σαν Ροδιακός λαός.

    Για σκέψου λίγο και μετά δές τα καλλίτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος6/3/13 18:10

    Μα τους ιταλους τα εργα θα ειχαν τελειωσει,μπορει η ροδος να ηταν καλυτερη αλλα εμεις παλι θα πεινουσαμε.Λαμογια πολιτικους εχουν κι αυτοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *