ροή ειδήσεων

Καταργείται το «η» και το «ω» από την νέα ελληνική γραμματική;

«Θα ξεχάσουμε τα ελληνικά που ξέραμε» θα ισχυριστεί ένα ποσοστό του πλήθους. Οι πιο συντηρητικοί θα υποστηρίξουν ότι... «η γλώσσα έχει ξεκινήσει και κατακερματίζεται την... περίοδο όπου σταμάτησε η καθαρεύουσα», άλλοι πάλι, απλά, θα πουν ότι, «η γλώσσα μετατρέπεται και διαμορφώνεται ανάλογα με την εποχή και με την χρήση από τον κόσμο.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας αλλάζουν τα δεδομένα στην ελληνική γλώσσα, καθώς αποφάσισε πως τα φωνήεντα της ελληνικής γλώσσας είναι πέντε και τα σύμφωνα... 18, καταργώντας το «η» και το «ω» και αντικαθιστώντας τα με το «ου».

Σύμφωνα με καταγγελία του συλλόγου δασκάλων Ανατολικής Αττικής, αυτό ακριβώς θα μάθει όποιος διαβάσει το βιβλίο '«Νέα Ελληνική Γραμματική» για την Ε' και ΣΤ' δημοτικού.

Και απ' ότι φαίνεται είναι όντως...νέα η εν λόγω ελληνική γραμματική αφού ο μαθητής ή ο αναγνώστης που θα διαβάσει το βιβλίο θα μάθει ότι τα φωνήεντα της ελληνικής γλώσσας είναι πέντε και είναι τα εξής: α, ε, ι, ο και.. ου. Και μπορεί να συγκατελέγεται στα φωνήεντα ο δίφθογγος «ου», όμως από το βιβλίο απουσιάζουν παντελώς τα φωνήεντα «η» και «υ»!

Αυτά για τα φωνήεντα, γιατί άλλαξαν και τα σύμφωνα, αφού στα... 18 που απαριθμεί το βιβλίο συγκαταλέγονται το «ντ», το «μπ» και το «γκ» και απουσιάζουν το «ξ» και το «ψ».

Κανείς δεν γνωρίζει αν τα παραπάνω τραγελαφικά αποτελούν...νεωτερισμό στην ελληνική γλώσσα ή πρωτοφανή τσαπατσουλιά και επιπολαιότητα από τους αρμόδιους φορείς.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από το Υπουργείο Παιδείας, ωστόσο ειδικοί επισημαίνουν ότι με βάση τη Γλωσσολογία έτσι χωρίζονται τα γράμματα οπότε το «η» και το «ω» αποτελούν «ήχους».

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Παιδείας οφείλει να πάρει θέση και να διευκρινίσει είτε ότι το βιβλίο δεν είναι καλογραμμένο είτε ότι οι δάσκαλοι που έκαναν την καταγγελία δεν ξέρουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους...

Εμείς τι άλλο να γράψουμε; Αρκεί να μην θεωρήσουν τα greekenglish ως δομημένη γραφή, γιατί τότε… you Tarzan, me Jan

cocktailnews.blogspot.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος9/7/12 15:15

    ....κ με τα ει-οι-αι τι θα γινουν? Παραμενουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος9/7/12 15:20

    ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΧΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΤΟ Ω ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος9/7/12 15:34

    ΕΓΩ ΝΟΜΙΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΑΡΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
    ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΡΓΙΣΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΦΩΝΗΕΝΤΑ ΤΩΡΑ.
    ΚΑΙ ΛΕΓΟΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΡΑ?ΝΤΡΟΠΗ
    ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος9/7/12 15:51

      Εσυ έχεις καταργήσει τα Η ρε φιλε ... Τι μας λες τώρα

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος9/7/12 17:44

    πρε τσαμπίκοι εω εχετε καταργήσει απομόνοι σας το ελτα, τα αλλα σας χαλάνε; παλιοροιτακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος9/7/12 22:38

      skase re vrwmotirogalo,,k dw emfanistikes?? vrwmiari???

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος10/7/12 02:08

      φαντάσου ρε τσαμπίκο 10¨38 να σας κόψουν και το "τ" , εκεί θέλω να δω πώς θα μιλάτε, σαν τις μαιμούδες θα είστε!

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος10/7/12 00:09

    Προφανώς κι αυτή η ενέργεια εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο των εθνομηδενιστών να χτυπήσουν κάθε τι το ελληνικό (γλώσσα,ιστορία,θρησκεία,παραδόσεις κλπ).Ελπίζω ότι η νέα κυβέρνηση ΔΕΝ θα επιτρέψει αυτό το ανοσιούργημα!Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί δάσκαλοι,καθηγητές,σκεπτόμενοι άνθρωποι σ'αυτή τη χώρα οι οποίοι δεν θα το επιτρέψουν.Αν κι αυτοί δεν τα καταφέρουν, πάντα υπάρχει η Χρυσή Αυγή που ελπίζω να κάνει κάτι γιαυτό.
    Αν όμως τα πράγματα φθάσουν εκεί,ελπίζω να μην αρχίσουν πάλι κάποιοι τα περί φασισμού,ναζισμού κλπ διότι εδώ μιλάμε για τη γλώσσα μας,τη γλώσσα που είναι τροφοδότης όλων σχεδόν των γλωσσών του πλανήτη!Αξίζει να την προστατεύσουμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος10/7/12 03:02

    ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με ό,τι γράφετε! Καμία σχέση με ανθελληνικά ή εκσυγχρονιστικά. Η γραμματική μας, πέρα από τα 24 γράμματα έχει και τους φθόγγους. Το συγκεκριμένο κεφάλαιο αναφέρεται στους φθόγγους, που σε περίπτωση που δεν τους ξέρετε, φθόγγος είναι ένα ή δύο γράμματα που μαζί σχηματίζουν ένα ΗΧΗΤΙΚΑ φωνήεν ή σύμφωνο. Ηχητικά όμως. Όλα όσα αναφέρονται στο εν λόγω κεφάλαιο αναφέρονται σε φθόγγους.

    Δηλαδή πχ τα:
    ε και -αι ακούγονται ως ε
    η,ι,υ,-οι,-ει ακούγονται ως ι

    Η γλώσσα απαρτίζεται από τα γράμματα. Αυτά σχηματίζουν τους φθόγγους, από εκεί οι συλλαβές και μετά οι λέξεις. Δηλαδή το γράμμα α είναι ταυτόχρονα και ο φθόγγος α. Αντίστοιχα το ε είναι και ο φθόγγος ε, ενώ το -αι είναι δίφθογγος που ακούγεται ως ε. Ομοίως και τα -οι και -ει είναι δίφθογγοι που ακούγονται ως ι (ή η ή υ, αλλά καταχρηστικά ως ευκολότερο αναφέρεται ως ι).

    Οι φθόγγοι είναι από τα βασικότερα στοιχεία της γλώσσας μας. Αυτά, τα οποία τα κάναμε και στο δημοτικό και μετέπειτα στα αρχαία (όταν κάναμε για μακρά, βραχέα κλπ) τα αναφέρει και η κλασσική γραμματική του Τριανταφυλλίδη. Διαβάστε την και θα εκπλαγείτε όσοι κατακρίνετε.

    Δείτε και εδώ ενδεικτικά:
    http://www.scribd.com/doc/46067860/%CE%A6%CE%98%CE%9F%CE%93%CE%93%CE%9F%CE%99-%CE%9A%CE%91%CE%99-%CE%93%CE%A1%CE%91%CE%9C%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%91

    Τέλος η φερόμενη καταγελία του συλλόγου των εκπαιδευτικών (όπως αναφέρεται η αναδημοσίευση στο παρόν blog) δεν είναι καταγγελία του συλλόγου, αλλά απλά ανάρτηση άποψης ενός μέλους του συλλόγου, οπότε και ορθώς διευκρινίστηκε από το ΔΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος13/7/12 10:16

    Ορίστε και ένα άρθρο από το in.gr με διευκρινήσεις από το υπουργείο.

    http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231204861

    καλύτερα πριν κάποιοι να μιλάνε ή να αναδημοσιεύουν άρθρα άλλων να διαβάζουν καλύτερα. Το ιντερνετ είναι ο ευκολότερος τρόπος γρήγορης παραπληροφόρησης. Για το συγκεκριμένο δε, θα μπορούσαν απλά να ανοίξουν τη γραμματική, τόσο απλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *