ροή ειδήσεων

Τι σημαίνει για τον πλανήτη η εκλογή Ομπάμα

Ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος στις ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα δικαιώνει τους υποστηρικτές του, όχι μόνο τους Αμερικανούς που τον εμπιστεύτηκαν για δεύτερη... 
...τετραετία στο Λευκό Οίκο αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη , την Ευρώπη και την Ελλάδα που τον ήθελαν σύμμαχό τους στην οικονομική κρίση.

Μέχρι τώρα, ο Μπαράκ Ομπάμα παρότρυνε τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιλύσουν με περισσότερη αποφασιστικότητα την κρίση χρέους γιατί μία κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης στη Γηραιά Ηπειρο, θα αποτελούσε δυσάρεστη εξέλιξη για την υποψηφιότητα επανεκλογής του στην προεδρία της χώρας. Μετά την εκλογή του, η Ευρώπη ξέρει τι να περιμένει.

Ο πλανητάρχης διατηρεί μία καλή σχέση με την «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας, Ανγκέλα Μέρκελ προσπαθώντας να πείσει το Βερολίνο να αποδεσμεύσει περισσότερους πόρους για τον έλεγχο της κρίσης.

Προτεραιότητά του θα είναι να βελτιώσει τους οικονομικούς δείκτες της χώρας του αλλά και να τελειώσει τους πολέμους που ξεκίνησε ο Τζορτζ Μπους. Όπως και στο Ιράκ, ο Ομπάμα έχει δεσμευτεί να αποσύρει όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν έως το τέλος του 2015.

Οι «εχθροί» που έχει να αντιμετωπίσει ο Ομπάμα είναι η ανεργία – ο αριθμός των Αμερικανών ανέργων ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια ενώ άλλα 23 εκατομμύρια είναι άνεργοι που δεν έχουν δηλωθεί ή είναι υποαπασχολούμενοι , και το τεράστιο δημόσιο χρέος το οποίο ανέρχεται στα 16 τρις δολάρια , δηλαδή είναι πάνω από το 100% του ΑΕΠ της χώρας.

Οι θέσεις του Ομπάμα -Εσωτερική πολιτική

Υγεία

Ομπάμα: Θα συνεχίσει την μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας.

Οικονομία

Ομπάμα: Με δημόσιο χρέος που αγγίζει τα 16 τρις δολ., απευθύνει έκκληση στο Κογκρέσο να μην θέσει σε εφαρμογή από το 2013 τον λεγόμενο «δημοσιονομικό βράχο», την αυτόματη μείωση δαπανών με σκοπό το περιορισμό των ελλειμμάτων.

Αμβλώσεις –Γάμοι του ιδίου φύλου

Ομπάμα: Δηλώνει υπέρ της νομιμότητας των αμβλώσεων. Η κυβέρνησή του τάσσεται επίσης υπέρ του γάμου των ομοφυλόφιλων .

Μετανάστευση

Ομπάμα: Προωθεί τροποποίηση του νόμου περί μεταναστών θέλοντας να δώσει την δυνατότητα στα κατά προσέγγιση 11 εκ. μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στη χώρα να αποκτήσουν status νομιμότητας.

Ενέργεια-περιβάλλον

Ομπάμα: Θεωρείται ο πιο «πράσινος» πρόεδρος την ιστορία των ΗΠΑ. Από την αρχή της θητείας του, υπήρξε υποστηρικτής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επιμένει επίσης στην θέση του για επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια και στην σταδιακή αποδέσμευση της χώρας από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα. Ενας από τους στόχους του είναι η περαιτέρω μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 17% μέχρι το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.

Εξωτερική πολιτική

Αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη:

Ομπάμα: Πεπεισμένος ότι το κράτος μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη της οικονομίας, προτρέπει τους ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν σε αύξηση των δημοσίων επενδύσεων για την δημιουργία θέσεων εργασίας ενώ πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει ισχυρότερη δράση από την ΕΚΤ για την προστασία του ευρώ.

Αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Ομπάμα: Η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα είναι ο υπ’ αριθμόν 1 κίνδυνος στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν είναι νεκρός είναι ένα από τα βασικά συνθήματα της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα που θεωρεί μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες του την εκτέλεση του αρχηγού της Αλ Κάιντα.

Ιράν

Ομπάμα: Έχει δεσμευτεί ότι όσο είναι πρόεδρος, η Τεχεράνη δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις επειδή οι Ιρανοί απέχουν πολύ από την κατασκευή ατομικής βόμβας. Υπό την ηγεσία του οι ΗΠΑ αντιστέκονται στην επιθυμία του Ισραήλ για στρατιωτική επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ισραήλ

Ομπάμα: Για τον πλανητάρχη, το Τελ Αβίβ είναι ο κύριος σύμμαχος της Ουάσινγκτον στην περιοχή, ωστόσο προβάλλει αντιστάσεις όταν του ζητά να επιτεθεί στο Ιράν.

Συρία

Ομπάμα :Στόχος του είναι η προώθηση της λύσης μίας μετριοπαθούς κυβέρνησης στην Δαμασκό και μιας πραγματικής διαδικασίας μετάβασης που θα οδηγήσει στην αποχώρηση του Ασαντ.

Κίνα

Ομπάμα: Κατηγορεί το Πεκίνο ότι χειραγωγεί την ισοτιμία του γιουάν σε βάρος του δολαρίου και ότι επιδοτεί τις επιχειρήσεις του σε βάρος της ανταγωνιστικότητας των αμερικανικών επιχειρήσεων.
Πηγή: protothema.gr


parapona-rodou.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *