ροή ειδήσεων

Οι Σοσιαλιστές αγαπάνε... το χαβιάρι

ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΜΕ ΧΑΒΙΑΡΙ ΚΑΙ ΣΠΑ
Ο εξάψαλμος που άκουσαν οι σύνεδροι της Σοσιαλιστικής Διεθνούς από τη γραμματέα της Νεολαίας της Διεθνούς, Μπεατρίθ Ταλεγόν, η οποία κατήγγειλε τον πολυτελή... συνεδριακό βίο των ηγετών -τρανό παράδειγμα το ξενοδοχείο πέντε αστέρων Cascais Miragem στην ομώνυμη πορτογαλική πόλη όπου και πραγματοποιήθηκε το συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς- επανέφερε στη δημοσιότητα τους προβληματισμούς που έχουν κατά καιρούς εκφραστεί σχετικά με τον... ταξιδιωτικό ζήλο των διεθνών σοσιαλιστών.

Η τάση τους να διοργανώνουν πλήθος συνεδρίων επιλέγοντας -σε καιρό ύφεσης μάλιστα- πολυτελείς και παραδεισένιους προορισμούς για να συζητήσουν τα προβλήματα της φτώχειας, ταιριάζει γάντι στην παροιμία «η φτώχεια θέλει καλοπέραση» και μάλλον δικαιολογεί την έκρηξη της Ταλεγόν η οποία κι αναρωτήθηκε «πώς θέλει η Σοσιαλιστική Διεθνής να κάνει επανάσταση από ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων στο Κασκάις (...)» και αν «οι σοσιαλιστές ηγέτες μπορούν να δώσουν στους πολίτες μία απάντηση όταν λένε ότι τους καταλαβαίνουν, ότι υποφέρουν ως σοσιαλιστές».

Η μάλλον σκληρή κριτική της δεν είναι κι άδικη καθώς τα τελευταία χρόνια η οργάνωση -υπό την οποία συσπειρώνονται 162 σοσιαλιστικά, εργατικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα από ολόκληρο τον κόσμο που επιδιώκουν τον δημοκρατικό σοσιαλισμό- διοργανώνει τα συνέδριά της, τις συναντήσεις του συμβουλίου της αλλά και τις συνεδριάσεις των διαφόρων επιτροπών της σε μακρινά, εξωτικά μέρη, επιλέγοντας πανάκριβα ξενοδοχεία τα οποία ασφαλώς προσφέρουν κάθε άνεση στους συμμετέχοντες: γυμναστήρια, σπα, γκουρμέ εστιατόρια, πισίνες και πολυτελείς σουίτες. Κι αν η επιλογή πεντάστερων ξενοδοχείων θα μπορούσε να δικαιολογηθεί με το επιχείρημα ότι τέτοιου είδους καταλύματα προσφέρουν επίσης και τις απαραίτητες συνεδριακές υποδομές, αλλά και ασφάλεια για τους υψηλούς καλεσμένους, αυτό που ασφαλώς ξενίζει είναι ότι τα θέματα συζήτησης είναι ακόμα πιο ξεκομμένα από την πραγματικότητα απ' ό,τι η ζωή μέσα σε μία σουίτα. Για παράδειγμα, όταν στην Ευρώπη επιβάλλονταν σκληρά μέτρα λιτότητας, η ΣΔ συζητούσε για την «προώθηση της δημοκρατίας στον Καύκασο» και την «περιβαλλοντικά υπεύθυνη ανάπτυξη» στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Επιπλέον μοιάζει σαν να πραγματοποιείται μια διαρκής σύνοδος με την παρουσία μάλλον αγνώστων ηγετών (η τελευταία φορά που παραβρέθηκε πλήθος... διάσημων ήταν το συνέδριο του Παρισιού το 1999, οπότε είχαν δώσει το «παρών» οι Τόνι Μπλερ, Λιονέλ Ζοσπέν και Γκέρχαρντ Σρέντερ).


Tο ξενοδοχείο πέντε αστέρων Cascais Miragem στην ομώνυμη πορτογαλική πόλη.

Οι προορισμοί
Ενδεικτικά, τα μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς μόνο τα τελευταία τρία χρόνια (δηλαδή από την έλευση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και μετά) έχουν πραγματοποιήσει απανωτές συναντήσεις σε προορισμούς όπως η Κόστα Ρίκα, η Ναμίμπια, οι Φιλιππίνες (Μανίλα), η Κολομβία (Μπουκαραμάνγκα), η Μόσχα, η Μογγολία (Ουλάν Μπατόρ), το Καζακστάν (Αλμάτι), η Χιλή (Σαντιάγο), η Παταγονία, το Μεξικό (Πουέρτο Βαγιάρτα), η Βραζιλία (Πόρτο Αλέγκρε), ο Αγιος Δομίνικος, η Αθήνα και ο Αγ. στο Λασίθι (τον Οκτώβριο του 2011 συνεδρίασε εκεί η Ειδική Επιτροπή της ΣΔ για τον Αραβικό Κόσμο, υπό την προεδρία του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο ξενοδοχείο, «Gran Melia»).


Σουίτες με θέα στον ωκεανό και πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο απόλαυσαν οι σύνεδροι το 2009 στο «Hilton», στο Σάντο Ντομίνγκο της Καραϊβικής.

Στην Κόστα Ρίκα, το συνέδριο πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2012 στην πρωτεύουσα Σαν Χοσέ στο πεντάστερο ξενοδοχείο «Radisson Europa», το οποίο είναι φτιαγμένο στα πρότυπα του business and pleasure (δουλειά και απόλαυση). Και οι σοσιαλιστές σύνεδροι μπορούσαν να συνδυάσουν τη δουλειά με διαλείμματα άθλησης στα πλήρως εξοπλισμένα γυμναστήρια και τις πισίνες, ενώ η κουζίνα προσέφερε τα πάντα, από αστακό μέχρι σούσι. Το φθηνότερο δωμάτιο στοιχίζει 137 δολάρια τη βραδιά με πρωινό.

Τον Νοέμβριο του 2009, το ραντεβού είχε δοθεί στη Δομινικανή Δημοκρατία και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα Σάντο Ντομίνγκο και το «Hilton». Τα βράδια, οι σύνεδροι διασκέδαζαν στο κοντινό κέντρο Μερέγκε Γκαγκά, με σάλσα και σάμπα μουσική. Το ρούμι έρρεε άφθονο όπως και το τοπικό κοκτέιλ, από βότανα, ρούμι, μέλι και κρασί. Αρκετοί δε σύνεδροι -κυρίως από την Αφρική και τη Λατινική Αμερική- που έτσι κι αλλιώς αισθάνονταν σαν το σπίτι τους, ήρθαν στο κέφι και σηκώθηκαν να χορέψουν σάμπα.



Εναν χρόνο πριν, τα μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είχαν συγκεντρωθεί στο διάσημο θέρετρο του Μεξικού Πουέρτο Βαγιάρτα με τις χρυσαφένιες αμμουδιές και τα βαθυγάλανα νερά και μεταξύ συνεδριάσεων, χαλάρωναν πίνοντας κοκτέιλ δίπλα στις πισίνες του ξενοδοχείου, «Grand Velas», ένα από τα πολυτελέστερα της περιοχής. Και στην Αθήνα, πάντως, ένα συνέδριο του συμβουλίου το καλοκαίρι του 2011 φιλοξενήθηκε στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης, ενώ το 23ο Συνέδριο της ΣΔ το 2008, πραγματοποιήθηκε στο «Grand Resort» στο Λαγονήσι.

Η ΜΠΕΑΤΡΙΘ ΣΤΟ «ΕΘΝΟΣ»
«Τους είπα απλά αυτά που συζητάνε οι νέοι μεταξύ τους»

«Ηθελα να ξυπνήσω συνειδήσεις» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η Μπεατρίθ Ταλεγόν, η 30χρονη γενική γραμματέας της Νεολαίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που κατακεραύνωσε τους ηγέτες της ΣΔ «που θέλουν να κάνουν επανάσταση από πεντάστερα ξενοδοχεία».

Πανάκριβα εδέσματα, τα οποία συνοδεύονται συνήθως από την απαραίτητη σαμπάνια απολαμβάνουν οι σύνεδροι.

«Δεν είπα τίποτα περισσότερο απ' αυτά που λένε οι νέοι άνθρωποι στα μπαρ, στους δρόμους ή με τους φίλους τους. Αυτό ακριβώς ήθελα να μεταφέρω», συνεχίζει, «στους συνέδρους στο Κασκάις στην Πορτογαλία, ότι η αλλαγή θα ξεκινήσει από τον δρόμο» κι «ότι δεν μπορούν να μιλάνε για δημοκρατία κι αγώνες και να μην ακούνε τους νέους ανθρώπους».

Αυτό άλλωστε είναι και το μεγαλύτερο παράπονό της, ότι οι ηγεσίες δεν ακούνε, δεν αφουγκράζονται τους νέους και τα προβλήματά τους, ενώ θεωρεί ότι «η Αριστερά σήμερα υπηρετεί τις ελίτ, χορεύουν με τον καπιταλισμό και είναι γραφειοκράτες. Επιπλέον έχουν χάσει την επαφή με τη βάση κι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το δεχόμαστε έτσι», επισημαίνει.


H γραμματέας των νέων Σοσιαλιστών σε πρόσφατη επίσκεψή της στις Πυραμίδες.

Κατά τη γνώμη της, η οξύτατη κριτική της είχε κάποιο αποτέλεσμα, καθώς μας εξηγεί ότι την ίδια κιόλας ημέρα οι ηγέτες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κάθισαν με τους νέους ανθρώπους για να ακούσουν τα παράπονά τους αλλά και τις προτάσεις ή τις παρατηρήσεις τους. «Κι αυτό έγινε για πρώτη φορά, μετά από χρόνια», επισημαίνει, «κι άλλωστε, πρέπει να δουλεύουμε σε ειλικρινή βάση».

Το βιογραφικό της
Η Ταλεγόν -Μπέα για τους φίλους της- βρίσκεται στο Σοσιαλιστικό κόμμα της Ισπανίας από νεαρή ηλικία -από το 2003- ενώ εκλέχτηκε γενική γραμματέας της νεολαίας του κόμματος το 2009. Εχει σπουδάσει νομικά κι έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πολιτικής επιστήμης στο London School of Economics όπως κι ένα σεμινάριο για την Ανάπτυξη και τη Συνεργασία στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.


Η Μπεατρίθ Ταλεγόν (δεξιά με τα ξανθά μαλλιά) με τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργο Παπανδρέου.

Προτού ασχοληθεί με την πολιτική, ήταν φωτογράφος για το πολιτιστικό περιοδικό, El Duende (έχει σπουδάσει και φωτογραφία στη Μαδρίτη) αλλά και δασκάλα μουσικής. Για έναν χρόνο, το 2012, δούλευε στις Βρυξέλλες ως σύμβουλος των Ισπανών Σοσιαλιστών ευρωβουλευτών και από τον Απρίλιο του 2012 είναι η γενική γραμματέας της νεολαίας της Διεθνούς, που εδρεύει στη Βιέννη.

Αυτή η χρόνια ενασχόλησή της με την πολιτική, αλλά κυρίως το κατηγορώ που εξαπέλυσε στο Κασκάις, μετέτρεψαν και την ίδια σε στόχο κριτικής κι όχι μόνο από πολιτικούς αντιπάλους, αλλά και από συντρόφους. Οπως μας λέει, δέχτηκε αρκετά «πισώπλατα μαχαιρώματα», κυρίως σε ό,τι αφορά τα ταξίδια που κάνει η ίδια αλλά και τον μισθό που παίρνει. Εξήγησε πάντως στον Τύπο της χώρας της πως ουδέποτε έχει ταξιδέψει στην πρώτη θέση, συνήθως μένει σε ξενώνες νέων και πως ο μισθός της δεν ξεπερνάει τα 1.500 ευρώ καθαρά τον μήνα.


Η Μπεατρίθ Ταλεγόν βρίσκεται στο Σοσιαλιστικό κόμμα της Ισπανίας από το 2003 - ενώ εκλέχτηκε γενική γραμματέας της νεολαίας του κόμματος το 2009.

«Γενικά όμως οι περισσότεροι στο PSOE (το Σοσιαλιστικό κόμμα της Ισπανίας)», μας λέει, «παρέμειναν σιωπηλοί, αν και αρκετοί με συνεχάρησαν κατ' ιδίαν». «Η νεολαία φυσικά αντέδρασε εντελώς διαφορετικά: ενθουσιάστηκαν κι άλλωστε αυτό το μήνυμα θέλουμε να περάσουμε. Να δείξουμε στους ανθρώπους ότι εμείς οι νέοι δεν φοβόμαστε να πούμε τη γνώμη μας, με κριτικό αλλά εποικοδομητικό πνεύμα».

«Εξάλλου», επισημαίνει, «η όποια αλλαγή μπορεί να γίνει μόνο από τους νέους ανθρώπους, υπάρχει νέο αίμα, με γνώσεις και θέληση να αλλάξει τα πράγματα, αρκεί να μη φοβηθεί να μιλήσει και να ακουστεί από τους μεγαλύτερου».

Tης ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
katsarou@pegasus.gr

ethnos.gr

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *