ροή ειδήσεων

Χρωστάς στην εφορία; Μάθε πότε διαγράφονται τα χρέη σου!!!

Την διαγραφή των χρεών των φορολογουμένων, υπό προϋποθέσεις και αφού πρώτα έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης, προβλέπει το τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου που δόθηκε στη δημοσιότητα....
Το financialpress.gr σας παρουσιάζει με μορφή ερώτησης απάντησης τα σημαντικότερα σημεία της συγκεκριμένης διάταξης.

Ποιες οφειλές θεωρούνται ανεπίδεκτες είσπραξης;

Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης, εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη αλλά και των συνυπόχρεων του. Θα πρέπει επίσης να προκύπτει ότι δεν σας οφείλουν τρίτοι κάποιο ποσό, διότι αυτό θα εισπραχθεί υπέρ του δημοσίου και αν έχετε ρευστοποιήσει περιουσιακά στοιχεία, η πώλησή τους δεν μπορεί να ακυρωθεί υπέρ του δημοσίου. Επίσης θα πρέπει τα παραπάνω να τα πιστοποιήσει ελεγκτής της αρμόδιας φορολογικής ή τελωνειακής αρχής.

Για πόσο χρονικό διάστημα παραμένουν ανεπίδεκτες είσπραξης οι οφειλές μου και ποιες είναι οι συνέπειες ;
Από την καταχώριση της οφειλής στα βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης και για χρονικό διάστημα δέκα (10) ετών από τη λήξη του έτους μέσα στο οποίο έγινε η καταχώριση. Δεν θα σας χορηγείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για οποιαδήποτε αιτία, ούτε άλλο νομίμως προβλεπόμενο πιστοποιητικό για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, παρά μόνο στην περίπτωση που τα χρήματα που πρόκειται να εισπράξετε θα τα παραχωρήσετε στο δημόσιο για την εξόφληση των χρεών σας. Θα παραμείνουν δεσμευμένοι οι τραπεζικοί και επενδυτικοί σας λογαριασμοί.

Μετά τον έλεγχο τελειώνει η υποχρέωση μου;

Όχι, διότι αν αποκτήσετε κάποιο εισόδημα ή άλλο περιουσιακό στοιχείο κατά την διάρκεια της δεκαετίας και διαπιστωθεί ότι υπάρχει δυνατότητα μερικής ή ολικής ικανοποίησης της οφειλής, είτε από εσάς είτε από συνυπόχρεο πρόσωπο, τότε η οφειλή από ανεπίδεκτη είσπραξης επαναχαρακτηρίζεται ως εισπράξιμη.

Πότε διαγράφεται η οφειλή μου προς το δημόσιο;

Μετά την πάροδο της δεκαετίας η οφειλή διαγράφεται αν έχουν συντρέξει όλα τα παραπάνω. Όμως οι οφειλές σας μπορούν να διαγραφούν πριν από την παρέλευση της δεκαετίας εάν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι κατά νόμο οριζόμενες ενέργειες της Φορολογικής Διοίκησης στην ημεδαπή και την αλλοδαπή και δεν έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ή απαιτήσεων αυτού έναντι τρίτων και έχει ολοκληρωθεί ήδη η ποινική διαδικασία σε βάρος των οφειλετών κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 (Α' 43).

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *