ροή ειδήσεων

Ύμνος στα Ελληνικά κρασιά από την Wall Street Journal



Με ένα άρθρο - ύμνο στο ελληνικό κρασί - η Wall Street Journal εξηγεί γιατί η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει την οινική της παραγωγή...

«Μπορεί η χώρα να βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση αλλά αν η Ελλάδα έχει μια εξαγώγιμη παραγωγή με λαμπρό μέλλον αυτή κρύβεται στα κρασιά της».

Αυτό είναι το εισαγωγικό σχόλιο του αρθρογράφου της Wall Street Journal Γουίλ Λάιονς για τα ελληνικά κρασιά με τα οποία βρέθηκε «αντιμέτωπος» πριν από λίγες εβδομάδες.

«Βρέθηκα σε μια γευσιγνωσία όπου μου έδωσαν να δοκιμάσω ένα λευκό κρασί, με απαλό κίτρινο χρώμα, λουλουδένιο άρωμα, μαλακή υφή και μια τραγανή, αναζωογονητική και αλμυρή επίγευση που με έκανε να αγαλλιάσω» γράφει ο συντάκτης της WTJ. «Δεν ήταν ότι επρόκειτο για το καλύτερο κρασί που είχα δοκιμάσει ποτέ, ήταν που είχε μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη και απολαυστική γεύση. Και μετά έμαθα ότι ήταν από την Ελλάδα. Όχι ότι αυτό θα έπρεπε να κάνει κάποια διαφορά, αλλά με δεδομένη την τρέχουσα κατάσταση της χώρας, τράβηξε την προσοχή μου. Όπως ήπια μια δεύτερη γουλιά, σκέφτηκα ότι αν η Ελλάδα μπορεί να παράγει κρασιά τέτοιας ποιότητας, θα χτίσει μια γερή εξαγωγική δραστηριότητα». Για την ιστορία, το κρασί που δοκίμασε ο Λάιονς ήταν το Ασύρτικο της Σαντορίνης.

Ανάλογη είναι και η άποψη του Μαρκ Σκουάιρς, που καλύπτει την ελληνική οινική παραγωγή για λογαριασμό του Wine Advocate.«Χωρίς αμφιβολία η Ελλάδα είναι μια αναδυόμενη αγορά. Όταν βλέπεις αυτό που γίνεται στην Ελλάδα, διαπιστώνεις ότι πρόκειται για μια σπουδαία οινοπαραγωγική περιοχή που απλά ακόμα δεν ξέρει πώς να το αποδείξει».

Η Ελλάδα διαθέτει δεκάδες ποικιλίες σταφυλιών, εκ των οποίων κάποιες – όπως το Ασύρτικο – έχουν τη δυναμική για να γίνουν κρασιά παγκοσμίου κλάσεως. Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη εξοικείωσης με το προϊόν.

Όποιος πάντως θέλει να εξερευνήσει τα συναρπαστικά ελληνικά κρασιά, μπορεί να δοκιμάσει το κόκκινο Αγιωργίτικο, το Λημνιό και το Ξινόμαυρο. Για λευκό κρασί, προτείνεται το Ασύρτικο, το Μοσχοφίλερο και ο Ροδίτης. Όσο για τις ανερχόμενες οινικές περιοχές; Προτείνονται η Μακεδονία στο Βορρά, τα Ιόνια νησιά στη Δύση, η Κρήτη στο Νότο και τα νησιά του Αιγαίου στην Ανατολή – χωρίς να παραλείπεται η Σαντορίνη.

Γεγονός πάντως είναι ότι τα ελληνικά κρασιά φαίνεται ότι κατακτούν όλο και περισσότερο τους συντάκτες οίνου ανά τον κόσμο: πρόσφατα ο εξπέρ Χιου Τζόνσον έγραψε στο twitter: «Συνέχισε να φτιάχνεις έτσι τα κρασιά σου Ελλάδα και θα πιω όλα σου τα προβλήματα.» 

Σχόλια

  1. Εγω δουλευα στα αμερικανικα μπαρ στα στρατοπεδα και οι αμερικανικες επιχειρησης ηταν οι μεγαλυτεροι πελατες στα κρασοποια τις γερμανιας. Δεν ηταν μονο τα μπαρ ηταν και τα καταστηματα που πουλουσαν προιοντα στους αμερικανους στρατιωτες και τις οικογενειες τους. Και μια φορα το ξηνα μας παιρναν εμας τους πολιτες που δουλευαμε στα μπαρ και στα κλουμπ και μας πηγαιναν σε αλλη κρασοποια. Σε καθε κρασοποια που πηγαιναμε βρισκαμε στα μεγαλα παρκινγκ των κρασοποιον βλεπαμε παντα πολλα φορτηγα απο ιταλια απο ελλαδα απο γιουγκοσλαβια. Σε αλλα κρασοποια βρησκαμε μεγαλες νταλικες απο γαλλια πορτογαλια ισπανια. Απο περιεργια ρωτουσαμε το προσωπικο της κρασοποιας μονο το προσωπικο οι εργατες λεγαν τιν αληθεια τα αφεντικα τους μας γεμιζαν απο ψεμματα. Το προσωπικο μας ελεγαν παντα τιν αληθεια οτι τα φορτηγα φερναν απο διαφορες χωρες κρασια για να τα ανακατεψουν με τα γερμανικα κρασια για να φτιαξουν ποιοτικα καλυτερα κρασια στιν γευση και στο αρωμα διοτι τα γερμανικα κρασια ειναι χωρις γευση και χωρις αρωμα διοτι τα σταφυλια γιναν χωρις ηλιο και τα κρασια που φερνουμε απο αλλες χωρες ωριμασαν τα σταφυλια σε ζεστο κλιμα με τριαντα και σαραντα βαθμους θερμοκρασια και τα γερμανικα σταφυλια μεγαλωνιυν χωρις ηλιο με συννεφια βροχη και καμμια φορα με παγωνια. Μονο με τα γερμανικα σταφυλια μπορουμε να παραγουμε διαφορες ποιοτητες ξυδι. Γιαυτο φερνουμε κρασια απο ζεστες χωρες οπως ελλαδα ιταλια ισπανια πορτογαλια γιουγκοσλαβια γιατι τα κρασια απο αυτες τις χωρες εχουν αρωμα και γευση. Καθε φορτηγο ειχε το λιγοτερο 40 χιλιαδες λιτρες κρασι. Και οπως μας ελεγαν κατα προτιμηση ειναι τα ελληνικα κρασια διοτι ειναι πολυ δυνατα στιν γευση και στο αρωμα. Και δευτερον η ελλαδα δεν εχει τοσες μεγαλες βιομηχανιες για να παραγουν μεγαλες ποσοτητες κρασι και τα ελληνικα κρασια ειναι φτηνοτερα στην ελληνικη αγορα γιαυτο τα διωχνουν στιν γερμανια. Μπορειτε ναρθητε εδω το καλοκαιρι και να επιβεβαιωσετε να φωτογραφισετε τα φορτηγα και να κανετε διαφημιση οσοι ενδιαφερεστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *