ροή ειδήσεων

Ο δραστήριος Δωδεκανησιακός σύλλογος στην Αμερική «Ξάνθος ο Φιλικός»

Ένας από τους πιο δραστήριους Δωδεκανησιακούς συλλόγους στην Αμερική είναι Σύλλογος Πατμίων "Ξάνθος ο Φιλικός". Ιδρύθηκε το 1966 στην Νέα Υόρκη και συνεχίζει την πρωτοποριακή του δράση. Επίσης, στο Huston TX εξακολουθεί να δρα η «Πατμιακή Αδελφότητα», που είναι ο αρχαιότερος Πατμιακός σύλλογος της Αμερικής.

Ο "Ξάνθος ο Φιλικός" είναι από τους ομογενειακούς συλλόγου που η διοίκηση του Συλλόγου περιήλθε στην αμερικανογενημένη γενεά. Είναι μια διαδικασία χωρίς εξασφαλισμένη επιτυχία.

Ευτυχώς, που στην περίπτωση του "Ξάνθου του Φιλικού", η προηγούμενη γενιά των μεταναστών και ιδρυτών του Συλλόγου βρίσκεται δίπλα στη Νεολαία για να της συμπαρασταθεί όπου και όποτε την χρειαστεί. Η σύνθεση του παρόντος Δ.Σ., που αποτελείται από νέους ανθρώπους, απόφοιτους κολεγίων και πανεπιστημίων έχει ως εξής:

Πρόεδρος - Έφη Ντάνα, αντιπρόεδρος - Γιάννης Θέμελης, γραμματέας - Ανθή Παπαδόπουλου, ταμίας - Χρήστος Θέμελης, μέλη: Δημητρούλα Γκούστα, Βίβιαν Μαυρομούστακου, Δάφνη Παπαδόπουλου, Μαρία Θέμελη, Γρηγόρης Θέμελης, Μαρία Μπουρνή-Βλαντής, Κυριάκος Μπουρνής και Ανδρέας Γκούστας.

Μια από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις του Συλλόγου είναι η τέλεση αρτοκλασία στην γιορτή του Οσίου Χριστόδουλου, που λαμβάνει χώρα κάθε Οκτώβριο στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στην Αστόρια και ακολουθεί δεξίωση στο Χολ της εκκλησίας.

Η εφετεινή γιορτή σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία και τελέστηκε με ξεχωριστή λαμπρότητα, λόγω της παρουσίας του επισκόπου Μηδείας Αποστόλου Κουφαλάκη, ο οποίος τέλεσε την αρχιερατική Θεία λειτουργία, στην κατάμεστη από Δωδεκανησίους και άλλους ομογενείς εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης. Κατά Θείαν συγκυρία, πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου και Αγίας Αικατερίνης είναι ο Πάτμιος Μανώλης Δρίτσας.

Ο επίσκοπος Μηδείας είναι Ροδιακής καταγωγής και προτού έλθει στην Αμερική διετέλεσε πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Ρόδου. Ο Απόστολος Κουφαλάκης, σε νεαρή ηλικία, φοίτησε στην Ιερατική Σχολή της Πάτμου, γιαυτό η ολομέλεια του "Ξάνθου του Φιλικού" τον ανακήρυξε επίτιμο πρόεδρο του. Ερχόμενος στην Αμερική, ο τότε αρχιμανδρίτης Απόστολος ανάλαβε ιερατικός προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου και Αγίας Αικατερίνης στην Αστόρια, όπου υπηρέτησε οκτώ χρόνια.

Πριν πέντε χρόνια διορίστηκε πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη των Δυτικών πολιτειών της Αμερικής, στον Άγιο Φραγκίσκο της Καλιφόρνιας, και πριν δυο χρόνια χειροτονήθηκε επίσκοπος Μηδείας, στην ίδια Μητρόπολη.

Στο διάστημα της διακονίας του στην Νέα Υόρκη αγαπήθηκε από την Ομογένεια και ιδιαίτερα από τους Δωδεκανησίους. Έδινε το παρόν στις εκδηλώσεις τους ακόμη και στις συνεδριάσεις των συλλόγων μας.

Γι’ αυτό και η Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία, για να δείξει την αγάπη προς το πρόσωπο του, οργάνωσε μια μεγαλειώδη εκδήλωση στο Terrace in the Park για να τον τιμήσει και έκδοσε αναμνηστικό λεύκωμα.

Δεν παραλήπει, κάθε φορά που οι ιερατικές του υποχρεώσεις τον φέρνουν στη Νέα Υόρκη, να λειτουργήσει σε μια από τις δυο εκκλησίες της Αστόριας.

Μετά το τέλος της αρχιερατικής λειτουργίας και αρτοκλασίας, ακολούθησε η καθιερωμένη δεξίωση στο κατάμεστο χολ της εκκλησίας. Προς του παρευρεθέντας ο Σύλλογος πρόσφερε πρόγευμα και Δωδεκανησιακά παραδοσιακά αιδέσματα.

Όπως με το κήρυγμα του στην εκκλησία, το ίδιο και με την ομιλία του στο χολ εκδήλωσε την αγάπη προς τους παρευρεθέντας, στα πρόσωπα των οποίων αντανακλούσε η αγάπη τους προς αυτόν. Αποτελεί τιμή για την εκκλησία και χαρά και αγαλλίαση για τους πιστούς που υπάρχουν τέτοιοι κληρικοί.

Στην συνέχεια, και στην ίδια αίθουσα, ακολούθησε η Γ. Σ. του Συλλόγου, με μεθοδικότητα και απόλυτη τάξη. Εντυπωσιακή υπήρξε η περιεκτικότητα των προτάσεων και η επ' αυτών διαλογική συζήτηση, πάντοτε επί του θέματος και χωρίς μακρηγορίες.
Συζητήθηκε ο προγραμματισμός και η οργάνωση των προσεχών εκδηλώσεων του Συλλόγου, μεταξύ των οποίων το κόψιμο της Βασιλόπιτας, με συνδιασμό διασκέδαση που θα γίνει στις 21 Ιανουαρίου.

Γράφει o Μανώλης Κασσώτης

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *