ροή ειδήσεων

Σύνδεση ταμειακών μηχανών με TAXIS, για να περάσει ο ακατάσχετος λογαριασμός στο «πλαστικό χρήμα»


Από το πόσο γρήγορα θα καταφέρει η νέα Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να φέρει σε πέρας
το δύσκολο εγχείρημα της καθολικής διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το TAXIS, θα εξαρτηθεί το εάν θα δεχτούν οι Θεσμοί τον «ακατάσχετο» επιχειρηματικό λογαριασμό για συναλλαγές που γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο....Η θέσπιση ενός τέτοιου λογαριασμού συνδέεται άμεσα με το υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου για το «πλαστικό χρήμα». Ένα μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου τονίζει ότι εάν δεν υπάρξει ένα μίνιμουμ προστασίας για τους επιχειρηματικούς λογαριασμούς, τότε η Εφορία θα έχει το δικαίωμα να «αδειάζει» τους λογαριασμούς που προορίζονται για πληρωμή εργαζομένων, Ταμείων και προμηθευτών. Συνεπώς, ο επιχειρηματίας δεν έχει κανένα κίνητρο να συναλλάσσεται με πλαστικό χρήμα, όταν ξέρει ότι μπορεί να ξεμείνει από κεφάλαια κίνησης σε περίπτωση που η επιχείρησή του έχει χρέη προς το Δημόσιο.


Οι Θεσμοί έχουν επισημάνει στο παρελθόν ότι είναι αδιανόητο να μην μπορεί να εισπράξει το Δημόσιο τα χρήματά του, ακόμα κι αν αυτά βρίσκονται «μπροστά στα μάτια του», επειδή υπάρχει προστασία λογαριασμού. Παράλληλα, έχουν θέσει πολλές φορές το ζήτημα του «ηθικού κινδύνου». Υποστηρίζουν, δηλαδή, ότι είναι πολύ εύκολο να υπάρξουν επιχειρήσεις που να εκμεταλλευτούν τον ακατάσχετο λογαριασμό και να αποφύγουν με αυτόν τον τρόπο τις κατασχέσεις από το Δημόσιο. Άρα θα πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα που να αποτρέπει τέτοιες απόπειρες.
Μέχρι στιγμής έχουν ακουστεί διάφορες προτάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε μία πρόταση να επιτρέπονται κατασχέσεις στους επιχειρηματικούς λογαριασμούς, αλλά ταυτόχρονα να στέλνονται στις τράπεζες τα στοιχεία εργαζομένων και προμηθευτών της κάθε επιχείρησης, ώστε με μία απλή αίτηση προς την τράπεζα (στην οποία θα έχουν μεταφερθεί τα χρήματα της κατάσχεσης από το Δημόσιο) να μπορούν να πληρώνονται. Το σχέδιο αυτό θεωρήθηκε αρκετά γραφειοκρατικό, αλλά και αρκετά επικίνδυνο αφού – υπό μία έννοια – οι τράπεζες θα κινδύνευαν να μετατραπούν σε λογιστήρια υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.
Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι το «μυστικό» είναι η βελτίωση της ειπραξιμότητας των φόρων. Υποστηρίζει, δηλαδή, ότι εάν υπάρξει εμφανής αύξηση της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων και των πολιτών με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, τότε θα μπορούσαν να καμφθούν οι αντιστάσεις του κουαρτέτου και να θεσπιστεί ακατάσχετος λογαριασμός σε ποσοστό 50% έως και 80%. Προς αυτήν την κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται μία εναλλακτική πρόταση, η οποία φέρεται να προβλέπει το εξής:
  • Σύνδεση εντός του 2017 όλων των ταμειακών μηχανών με το TAXIS
  • Άμεσος διαχωρισμός «στην πηγή» του ΦΠΑ από τον συνολικό τζίρο, ώστε να αποδίδεται στην Εφορία χωρίς απώλειες
  • Πιλοτική εφαρμογή ενός ακατάσχετου λογαριασμού για έξι μήνες έως ένα χρόνο, προκειμένου να «μετρηθούν» τα αποτελέσματα της διασύνδεσης των ταμιακών μηχανών
  • Χορήγηση φορολογικών κινήτρων στους πολίτες για να χρησιμοποιούν ακόμα περισσότερο τις κάρτες τους ή το e-banking





Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *