ροή ειδήσεων

Τι ώθησε τον Αλέξη Τσίπρα στο Διάγγελμα με παροχές;


Που αποσκοπούσε η χθεσινή κίνηση του πρωθυπουργού και γιατί δεν περίμενε την ομιλία του
στον προϋπολογισμό το βράδυ του Σαββάτου προκειμένου να ανακοινώσει τα μέτρα στήριξης των ευπαθών ομάδων.


Στον πρωινό καφέ της Τρίτης, σύμφωνα με πληροφορίες , αποφασίστηκε να προχωρήσει ο πρωθυπουργός στο χθεσινό μήνυμα και να απευθυνθεί στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.



Μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον, όπως έχει δημιουργηθεί από την αυξανόμενη φορολογία και τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, η κυβέρνηση επέλεξε να δείξει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η πολιτική της διαφέρει. Για αυτό το λόγο, άλλωστε ο πρωθυπουργός δεν περίμενε το Σάββατο το βράδυ στην ομιλία του στον προϋπολογισμό για την ανακοίνωση των μέτρων, αλλά κάλεσε τις κάμερες της δημόσιας τηλεόρασης στο Μέγαρο Μαξίμου. Η εντολή είχε δοθεί πριν καν ο Αλέξης Τσίπρας μπει στο αεροπλάνο προκειμένου να επιστρέψει από το Ισραήλ.

Αν και οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα έχουν έντονο το «άρωμα των εκλογών» από το κυβερνητικό στρατόπεδο εξακολουθούν να ξορκίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν από το Μέγαρο Μαξίμου τα χρήματα που προέκυψαν από την υπεραπόδοση του 2016 να κατευθυνθούν μόνο στον «κουβά» του χρέους. Υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων, πάντως ο πρωθυπουργός επέλεξε να δώσει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει από τη στιγμή που θα κλείσει η αξιολόγηση στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο και ένα διπλό μήνυμα: Στους εταίρους, τονίζοντας πως οι πολιτικές της λιτότητας πρέπει να λάβουν τέλος στη χώρα, αλλά και προς την αξιωματική αντιπολίτευση ότι το κλίμα μπορεί να αντιστραφεί.

Η φθορά για το Μαξίμου το τελευταίο διάστημα ήταν πολύ μεγάλη και υπό τον «φόβο» της συνέχισης των σκληρών μέτρων, που θέλει να επιβάλει το ΔΝΤ, είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός επέλεξε χθες να διαχωρίσει τη θέση του. Ο πολιτικός συμβιβασμός είναι το ζητούμενο αυτή την ώρα για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος την ερχόμενη Πέμπτη θα επιχειρήσει στις Βρυξέλλες να κλείσει μια σειρά από ζητήματα που είναι ανοιχτά. Η Ελληνική πλευρά εξακολουθεί να εναποθέτει τις ελπίδες της στην Ε.Ε προκειμένου να ασκηθεί η απαραίτητη πίεση προς το Ταμείο.

Ο πρωθυπουργός με την χθεσινή του κίνηση έκανε και μια «ένεση αισιοδοξίας» στην κοινοβουλευτική του ομάδα ενόψει της κρίσιμης διήμερης «μάχης» του προϋπολογισμού στη Βουλή, αλλά και των εορτών των Χριστουγέννων, όπου οι περισσότεροι θα βρεθούν στις περιφέρειες τους.

Κυβερνητικά στελέχη εξηγούσαν στο NEWS 247 ότι τα περίπου 700 εκατομμύρια που αποφάσισε να μοιράσει η κυβέρνηση προέρχονται από τον πλεόνασμα του 2016 και από τη στιγμή που οι στόχοι έχουν καλυφθεί δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα από την πλευρά των θεσμών.

Το μήνυμα των χθεσινών παροχών, άλλωστε ήταν διττό, καθώς ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ουσιαστικά και στις «πληγές» που έχει δεχτεί η χώρα μας από το προσφυγικό, αλλά και στην ανάγκη ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων.

Τα νησιά που απαλλάσσονται από την αύξηση του ΦΠΑ, που θα ίσχυε από 1/1/2017, είναι η Μυτιλήνη, η Σάμος, η Χίος, η Κως αλλά και τα νησιά της άγονης γραμμής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο αριθμός των δικαιούχων συνταξιούχων ανέρχεται σε 1,6 εκατ. σε σύνολο 2,7 εκατ. συνταξιούχων. Το ποσοστό των δικαιούχων είναι 60,32% στο σύνολο των συνταξιούχων.

Αναλυτικά:

• Από 500 έως 830 ευρώ θα λάβει περίπου το 10% των συνταξιούχων (περίπου 270 χιλιάδες συνταξιούχοι).

•Από 300 έως 500 ευρώ θα λάβει περίπου το 20% των συνταξιούχων (περίπου 570 χιλιάδες συνταξιούχοι).

• 300 ευρώ θα λάβει περίπου το 30% των συνταξιούχων (περίπου 750 χιλιάδες συνταξιούχοι).

Το ποσό που θα διανεμηθεί είναι 4,7 φορές μεγαλύτερο από το ποσό του ΕΚΑΣ που περικόπηκε το 2016.

Τα ποσά θα πιστωθούν στους δικαιούχους στις 22 Δεκεμβρίου, μαζί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου.

Το «μενού» της σημερινής ημέρας περιλαμβάνει την προετοιμασία της ομιλίας του πρωθυπουργού στην συζήτηση του προϋπολογισμού το βράδυ του Σαββάτου.
Πηγή: NEWS 247




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *