ροή ειδήσεων

Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Πρόταση για μη έκδοση άλλων δύο Τούρκων


Δέχτηκε ότι οι δύο στρατιωτικοί κινδυνεύουν - Μπορεί να είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας, αλλά ήρθαν εδώ ως ικέτες και η Ελλάδα έχει νομικό πολιτισμό, είπε ο Εισαγγελέας που ολοκλήρωσε την αγόρευσή του εν μέσω χειροκροτημάτων

Δεύτερος κατά σειρά εισαγγελέας της έδρας του Ζ΄ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης, εισηγήθηκε να μην εκδοθούν στην Τουρκία δύο ακόμη Τούρκοι στρατιωτικοί, οι Ουγκούρ Ουτσάν και του Αμπντουλάχ Γετίκ.

Ο κ. Βουρλιωτης τόνισε ότι οι δυο τούρκοι στρατιωτικοί δεν μπορούν να εκδοθούν καθώς κινδυνεύουν.

Ακόμη, ο εισαγγελικός λειτουργός με μια αγόρευση που ολοκληρώθηκε μέσα σε χειροκροτήματα επισήμανε ότι μόνο η πιθανότητα - που δεν είναι πιθανότητα αλλά αγγίζει τη βεβαιότητα- αναστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι λόγος απαγορευτικός της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών.

Σε άλλο σημείο ο κ. Βουρλιώτης ανέφερε ότι δεν μπορεί να λέμε με βεβαιότητα ότι στην Τουρκία δεν θα γίνουν βασανιστήρια, απλώς αξιολογείς το φόβο για τα βασανιστήρια που θα υποστούν εφόσον εκδοθούν.

Επίσης, ο κ. Βουρλίωτης ξεκαθάρισε πως μεν οι «πράξεις τους όπως αποτυπώνονται στο κατηγορητήριο είναι επαρκώς αποτυπωμένες» αλλά «ακόμα κι αν είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας δεν πρέπει να εκδοθούν» και προσέθεσε: «Το δικαστήριο πρέπει να εξετάσει όχι τη βεβαιότητα της κακομεταχείρισης σε ενα ξένο κράτος, αυτό είναι αδύνατον. Το δικαστήριο συναξιολογεί και ελέγχει αν είναι βάσιμος ο φόβος δίωξης του προσώπου. Δεν αξιολογείται η αίτηση ασύλου αλλά και ο φόβος. Και το ερώτημα είναι, υπάρχει εδώ; Αλήθεια υπάρχει στοιχείο στη δικογραφία που να διασφάλιζε ότι θα υπάρξει δίκαιη δίκη; Μήπως έχουμε παρέκκλιση από τα άρθρα της ΕΣΔΑ; Δεν μπορούμε να πούμε "νίπτω τας χείρας μου" και πάρτε τους».

Απαντώντας στα ερωτήματα που έθεσε ο ίδιος είπε ο κ. Βουρλιώτης: «Θα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας αν πούμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα στην Τουρκία και μείνουμε στα έγγραφα της δικογραφίας. Και μόνο η πιθανότητα ότι θα έχουμε περιστολή των δικαιωμάτων, και μόνο η πιθανότητα, μικρή ή μεγάλη, που έμενα πάει στη βεβαιότητα, νομίζω ότι είναι λόγος απαγορευτικός για έκδοση τους. Οι πράξεις μπορεί να έχουν τελεστεί. Μπορεί να είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας. Μπορεί να έχουν κάνει παραβιάσεις εναέριου χώρου. Μπορεί να είναι εχθροί, αλλά ήρθαν εδώ ως ικέτες. Η Ελλάδα έχει νομικό πολιτισμό. Οι έλληνες δικαστάς πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται στο ύψος αυτού του πολιτισμού. Δεν μπορώ να γίνω μέρος του προβλήματος που θα υπάρξει εφόσον εκδοθούν. Οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν, ακόμα και αν είναι εχθροί της Ελλάδος».

Παράλληλα, οι δυο στρατιωτικοί είχαν επισημάνει πως είναι αξιωματικοί με βαθμό λοχαγού και ο ένας μάλιστα ήταν ο πιλότος του ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη. «Δεν φύγαμε από τη χώρα μας. Φύγαμε για να αποφύγουμε το θάνατο και το λιντσάρισμα. Αν δεν ερχόμασταν στην Ελλάδα θα ήμασταν νεκροί ή σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ζητούσαμε έναν τόπο για να βρούμε άσυλο όχι για να φύγουμε».

Ακόμη, κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης, ο ναύαρχος ε.α. Στέλιος Φενέκος, ο καθηγητής Πανεπιστημίου στο Λονδίνο και στην Οξφόρδη Παύλος Ελευθεριάδης και ο πρόεδρος της Ένωσης της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) Παναγιώτης Περάκης.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ποινικού Τμήματος, αντιπρόεδρος Γεώργιος Σακκάς, ανέφερε ότι η δημοσίευση της απόφασης θα γίνει στις 23 Ιανουαρίου.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *