ροή ειδήσεων

Κως: Στους 6,6 βαθμούς τελικά ο σεισμός - 200 μετασεισμοί από το πρωί





"Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το λιμάνι της Κω είναι σημαντικό" δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Χρήστος Σπίρτζης - Αναβολή της συζήτησης για την Εξεταστική ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, αίτημα που έκανε δεκτό ο πρόεδρος της Βουλής

Στους 6,6 βαθμούς αναθεωρήθηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στη 1.31 τα ξημερώματα με δύο νεκρούς τουρίστες και πολλούς τραυματίες, ορισμένους εξ αυτών σε σοβαρή κατάσταση. 

«Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα 1:31 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση, με αναθεωρημένο μέγεθος 6,6 βαθμών της κλίμακας Richter, που προερχόταν από απόσταση 345Χλμ ΑΝΑ της Αθήνας Επίκεντρο της δόνησης: Θαλάσσιο χώρο 20Χλμ ΒΑ της Κω. Από εκείνη την ώρα και μέχρι τις 11:00 ώρα Ελλάδος έχουν σημειωθεί δέκα (10) σεισμικές δονήσεις με μέγεθος πάνω από 4,0 βαθμούς της κλίμακας Richter» αναφέρει η ανακοίνωση του Γεωδυναμικού που υπογράφει ο διευθυντής του Άκης Τσελέντης. 



Σε προσπάθειες να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην Κω το συντομότερο δυνατό, αποδύονται την ίδια ώρα, οι αρμόδιες υπηρεσίες μετά τον ισχυρό σεισμό. Στο πλαίσιο αυτό, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην επαναλειτουργία του λιμανιού ή έστω τη μερική του λειτουργία, καθώς το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά.




«Το λιμάνι της Κω θα χρειαστεί τρεις με τέσσερις ημέρες να λειτουργήσει» επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός. Όπως διευκρίνισε ο κ. Σαντορινιός, ο οικιστικός ιστός της πόλης της Κω δεν έχει υποστεί βλάβες οι οποίες περιορίζονται μονό στην παλιά πόλη.



Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το λιμάνι της Κω, μετά τον ισχυρό σεισμό είναι σημαντικό, ενώ υπάρχουν ζημιές σε όλο το παραλιακό μέτωπο, δήλωσε από την πλευρά τουη στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Ο υπουργός ενημέρωσε ότι το απόγευμα θα φθάσουν στο νησί τέσσερις ειδικοί λιμενολόγοι της Διεύθυνσης Λιμενικών Έργων του υπουργείου Υποδομών, για να εκτιμήσουν τις ζημιές.





Δυο νεκροί, τουρίστες και τουλάχιστον επτά σοβαρά τραυματίες, έλληνες και τουρίστες από τους όποιους ένας είναι ακρωτηριασμένος και ένας κινδυνεύει να χάσει το μάτι του, είναι ο απολογισμός του σεισμού. Ο ένας νεκρός είναι ένας 39χρονος Τουρκικής υπηκοότητας και ο άλλος ένας 27χρονος Σουηδικής υπηκοότητας. Oι περισσότεροι από τους τραυματίες νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Κρήτης στο Ηράκλειο, με μια κοπέλα που διακομιζόταν στο νοσοκομείο να βάλλει κατά των πολιτικών.



Στο μεταξύ, οι περιπου 300 επιβάτες των δυο πλοίων που έφτασαν από τον Πειραιά αποβιβάστηκαν στη Νίσυρο και την Κάλυμνο, και από εκεί μεταφερθήκαν με μικρότερα πλοία σε αλλά μικρότερα λιμάνια της Κω.

Εκπρόσωπος της εταιρείας Blue Star διευκρίνισε στον σταθμό μας ότι θα καλύψει η εταιρεία τα πρόσθετα έξοδα για την μεταφορά των επιβατών από την Κάλυμνο προς το Μαστιχάρι της Κω.



Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ.

Τουρκικό σκάφος παρέλαβε τους 200 Τούρκους τουρίστες στο νησί για να τους περάσει στην άλλη πλευρά των παραλίων.


Aυτό είναι το μπαρ που κατέπεσε στην Κω



Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και ζήτησε την αναβολή της συζήτησης στη Βουλή για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον Πάνο Καμμένο λόγω του σεισμού αίτημα που ο κ. Βούτσης έκανε αποδεκτό. Με εντολή του προέδρου της ΝΔ αναμένεται να αναχωρήσει άμεσα κλιμάκιο του κόμματος για την Κω, αίτημα που έκανε δεκτό ο πρόεδρος της Βουλής. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε την απόφαση να αναβάλει την προγραμματισμένη για σήμερα Παρασκευή Κεντρική Επιτροπή εξαιτίας του σεισμού.



«Η σκέψη μας είναι στους νησιώτες μας στην Κω και τα άλλα νησιά. Ελπίζω το κράτος να ανταποκριθεί και να βοηθήσει άμεσα και αποτελεσματικά. Με το φως της ημέρας φάνηκε ότι οι ζημιές στο λιμάνι της Κω δεν είναι μεγάλες. Μην αναβάλλετε τις διακοπές σας στην υπέροχη γη του Ιπποκράτη» σχολίασε στο Twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.





Λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που έχει υποστεί το λιμάνι της Κω, οι ρωγμές είναι διακριτές. Έχει καταρρεύσει το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου υπέστη σοβαρές ζημιές ο ναός της Αγίας Παρασκευής, τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλατεία Ελευθερίας, η καμάρα προς τα μπαρ καθώς και τμήμα του παλαιού τείχους στην αρχαία αγορά μπροστά από το νοσοκομείο.



«Ο σεισμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό της Λέσβου… Η μετασεισμική ακολουθία εδώ είναι απολύτως φυσιολογική. Εκτιμώ ότι ο σεισμός των 6,4 βαθμών ήταν ο κύριος, αλλά η μετασεισμική ακολουθία θα είναι πλούσια και γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης. Ο κ. Τσελέντης επέστησε προσοχή και στο τσουνάμι που σημειώθηκε, ύψους 70 εκατοστών.




Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Τουρκία, ιδιαίτερα στην Μαρμαρίδα και στις γειτονικές περιοχές της Αλικαρνασσού και της Κνίδου, αμφότερες στην περιοχή της Μούγλας. Η κυβερνήτης της περιφέρειας Μούγλας, είπε ότι έχουν αναφερθεί μικροί τραυματισμοί ενώ ο δήμαρχος της Αλικαρνασσού είπε ότι είχαν αναφερθεί μικρές ρωγμές σε μερικά παλιά κτίρια.

φωτογραφίες - videos: ΣΚΑΪ - ΑΜΠΕ - aegeanews.gr - kosnews24.gr











Πηγή: http://www.skai.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *